HTML

szerint blog

Vélemény alapvetően jobbról a köznapi történésekről, politikáról, közéletről...

Friss topikok

Archívum

Mennyegző és kommunikáció

2013.09.09. 17:32 Firk

Nagyszerű esemény, Orbán Ráhel esküvője tartja lázban a main stream és a bulvármédiát. Sokan írtak már arról, hogy jól kommunikált-e a miniszterelnök stábja az ügyben, ezért inkább nézzük meg az ellenzéket, vagy ahogyan az irányított kommunikációjuk sugallja, az arctalan tömeget.

Royal wedding - véste kulccsal a polgárpukkasztó mondatot a száradó aszfaltba a Milla egyik alapítója egy társával és még azon is felháborodtak utána, hogy rongálásért a rendőrség feljelentette őket. Pedig mi ez, ha nem rongálás? Soha nem értettem, miért van a száraz burkolatban egy-két cipőnyom addig, amíg nem volt részem egy nyári munkán betonozni valahol gimnazista koromban. A sejtésem beigazolódott, nem véletlen baleset, az alkotó akarata hagyott nyomot az épített környezetben. Ha nem is örökre, de jó időre. Esztétikum? Nulla. Felelősségre vonás? Szintén. Amikor megjelent a művezető, a bűnös személye régen homályba veszett... Az is nagy hekk volt, bátor kiállás, a munka hősének ujj (bocsánat, talp) lenyomata, üzenet a kizsákmányolóknak: "ezt mi csináltuk"... Keményen, akár a bajnaisták. Egy tornacipő nyoma a salgótarjáni piactéren azért nem olyan figyelemfelkeltő, mint az angol felirat a Margit körúti templom előtt... Csak ugyanannyira jellemző. Az előbbi a nagyot akaró kisszerűséget, az utóbbi a nagyképű pesti értelmieskedést hirdeti. "Royal wedding" - micsoda poén lenne, gondolta a megbeszélések helyett mítingeken edződött okostóni, aki az étteremben is a kreatív séf és az ekszekjutív séf személyére kíváncsi és flörtölni jár nem találkára... És már vette is a kulcsát... Politikai akció - jellemzően jó magyar liberális módra.

Emberek! Ez olyan távol van az itteni köznapi valóságtól és gondolkodástól, mint Ti magatok. Szerintetek miért nehéz az az 5 százalék a tifajtátoknak? Mert mindenki hülye és műveletlen bunkó? Nem - megsúgom - mert Ti vagytok annyira műveltek, hogy már meg sem értenek az átlagosak. Zseniálisak, mint a magyar művészfilm, amit az első öt perc után otthagy az utolsó néző a tízből.

"Royal wedding". Ha szimplán kommunikációs szempontból vizsgáljuk a dolgot és eltekintünk attól, hogy a célcsoport, vagyis a társadalom hány százaléka beszél angolul, akkor is arra jutunk, hogy ez nem lejárató, pejoratív, hanem egy tőről metszett pozitív üzenet. Angliában az utolsó ilyen miatt szabadnapot kellett elrendelni a munkahelyeken és nem azért, mert így diktálta az önkény, hanem mert magától megállt az élet. Londonban több millióan voltak kíváncsiak a királyi esküvőre. Ez mint negatív politikai üzenet?

De nézzük inkább a lényeget! Aszfaltoztak valami hülye megfelelési kényszere miatt, ami akár lehet is bicskanyitogató ott, ahol ez nem szokás csak tízévente... Itt ez az esküvő is, ahol a "vezér", a "keresztapa", a "viktátor" stb. lánya kötelezi el magát egy életre... Miért nem ezeket írta ki a nagy szellem? Miért nem lehetett egy jót símacskázni? Miért? Éppen ez hiányzik a nagy nyugatos progresszivitásból! Egy jó kis pesti, magyar humor. Sőt, ami nagyon fontos. A patriotizmus. Legalább annyiban, hogy gyönyörű nyelvünkön vágjanak oda egy jó kis fricskát. De ők nem! Ez az a banda, akik tudják, hogy az ország lakóinak nagy része pityereg a Himnuszon Gyurta aranyérme után, mégis leírják, hogy ha tíz méterrel hosszabb a táv, nem nyer. Ez az a menthetetlen csapat, aki még saját elődeit, mondjuk Aczél elvtársat, vagy  Erdős Péter elvtársat sem értik, akik nem azért támogatták a népi írókat meg a népzenei alapokon építkező popzenekarokat, mert akkora nacionalisták voltak, hanem azért, mert tudták, hogy az ezeréves magyar történelem, Trianon és '56 után nem lehet teljes internacionalizmussal magukhoz édesgetni itt a népet (persze ők csak a romlott lényegnek adtak friss csomagolást). Addig nem lesz tartósan baloldali kormánya az országnak, ameddig a magyar baloldal mögött álló értelmiség nem érti meg, hogy a politika lényegét kell patriótára faragni. Orbán az egyetlen, aki ma látja, hogy igenis ez az ország ezt szereti, hogy az esküvőre utaljunk, a többség a parasztlagzit és a csűrdöngölőt tartja jónak, még akkor is, ha a kisebbség fanyalog (és ezzel nem a kommunikációját akarom dícsérni, hiszen a rendszerváltás óta ő csinálja a legpatriótább politikát - igaz ezzel Gyurcsány dicsekedett a leghangosabban anno).

Szóval a "Royal wedding"-gel csak loser lehet az ember, nem nagyszerű polgárjogi aktivista...

Apropó Gyurcsány. Ő Felcsúton töltötte az esküvői hétvégét (na jó, nyilván nem aznap forgatta a videóját, de mindegy, neki ez volt a nászajándéka). Ő, akinek a házánál, gazdasági érdekeltségeinél húsz ilyen videó forgatható, most megpróbálta megfogni a lényeget. De erről később...

Szólj hozzá!

Címkék: esküvő

A bejegyzés trackback címe:

https://szerint.blog.hu/api/trackback/id/tr995504434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása